Selectieprocedure

Wij zijn altijd op zoek naar getalenteerde studenten. Als piloot worden voor jou een droom is en je voldoet aan de toelatingseisen, dan is het goed mogelijk dat jij bent wie we zoeken. Voordat je bij ons aan je opleiding kunt beginnen, moet je eerste succesvol een selectieprocedure en medische keuring doorlopen. Is dat gelukt? Dan weten jij èn wij dat je het in je hebt om een uitstekende verkeersvlieger te worden.

Drie fasen selectieprocedure

De totale selectieprocedure neemt twee tot vier maanden in beslag en de uitslag is 2 jaar geldig. De selectie loopt het hele jaar door, dus je kunt je elk moment aanmelden. Vanaf je zestiende ben je welkom bij de selectieprocedure, mits je een overgangsrapport naar het eindexamenjaar van havo of vwo hebt. De selectieprocedure bestaat uit drie fasen:

  • Psychologisch onderzoek;
  • Onderzoek vliegaanleg;
  • Interview Toelatingscommissie (TC).

Fase 1: psychologisch onderzoek

Het Institute for Aviation Psychology, met vestigingen in Amsterdam en Den Haag, voert het psychologisch onderzoek uit. Het neemt twee, niet opvolgende, dagen in beslag.

Er wordt gekeken of jij qua persoon uit het juiste “vliegershout” gesneden bent en in staat bent om de opleiding binnen de gestelde tijd af te ronden. Het onderzoek staat stil bij technische inzicht, logisch en systematisch denken, leiderschapspotentieel, stressbestendigheid, samenwerkingsgeest en besluitvaardigheid.

Fase 2: onderzoek vliegaanleg

Je aanleg voor vliegen testen we in Eelde. Gedurende vier aaneengesloten dagen (maandag t/m donderdag) gaan we onderzoeken of je in staat bent om te leren vliegen binnen de relatief korte tijd van de opleiding.

Je gaat onder leiding van een instructeur in onze kleine simulator een vliegprogramma afwerken. We verwachten dat je in het Geautomatiseerd Vlieger Selectie Systeem (GVSS) aantoont dat je een steile leercurve aankunt, beschikt over coördinatievermogen en in relatief korte tijd veel informatie kunt verwerken en op de juiste wijze kunt toepassen.

Fase 3: gesprek Toelatingscommissie

De laatste stap van onze selectieprocedure is het gesprek met de Toelatingscommissie in Eelde. Tijdens dit gesprek van 30 tot 45 minuten komen onder meer je behaalde selectieresultaten, je levensbeschrijving en je motivatie om piloot te worden aan bod.

Daarna: medische keuring

Als je de selectieprocedure van KLM Flight Academy succesvol hebt doorlopen, staat in principe niets je meer in de weg om jouw droom te verwezenlijken en verkeersvlieger te worden. De laatste stap voordat je mag beginnen is de wettelijke vliegmedische keuring door KLM Health Services, met vestigingen in Schiphol Oost, Amsterdam en Den Haag. Het onderzoek duurt ongeveer een halve dag.

Je ogen, oren, bloed en longinhoud worden getest en er wordt een hartfilmpje gemaakt. Heb je twijfels over de medische geschiktheid? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. KLM Flight Academy kan dan besluiten om bepaalde onderdelen van de medische keuring vóór de selectieprocedure te laten uitvoeren.

Kosten selectieprocedure en medisch onderzoek

Jouw bijdrage aan de selectieprocedure is € 175,-. Besef wel dat onze selectieprocedure niet vrijblijvend is: besluit je na de succesvolle afronding alsnog om niet de opleiding te starten? Dan verhalen we de selectiekosten van € 1.800,- op jou. Dit gaat uiteraard niet op als je om wat voor reden dan ook de financiering niet rond krijgt.

De kosten van het medisch onderzoek bedragen circa € 480,-. KLM Flight Academy schiet deze kosten voor. Na goedkeuring ontvang je een rekening. Als je wordt afgekeurd en dus niet met de opleiding kunt starten, zijn de kosten voor ons.

Herkansing selectieprocedure

Ben je in je eindexamenjaar havo of vwo of in het eerste jaar van een hbo- of wo-opleiding afgevallen voor de KLM Flight Academy-selectie? Je kunt het in het jaar dat je de bachelor-fase afrondt tijdens je hbo- of wo-opleiding nogmaals proberen. Als je de selectieprocedure ditmaal wel succesvol doorloopt, mag je na het behalen van je bachelordiploma beginnen met je studie bij KLM Flight Academy. 
Let wel op, je hebt slechts 1 herkansingsmogelijkheid, na twee pogingen is het dus echt voorbij.

Op de hoogte blijven? Facebook KLM Flight Academy Twitter KLM Flight Academy Instagram KLM Flight Academy LinkedIn KLM Flight Academy